Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Min arbeidsdag på Ahus

Helsesekretær Lena på kvinneklinikken

På kvinneklinikken på Ahus Nordbyhagen møter vi helsesekretær Lena Helen Kornsæther. Hun forteller om en arbeidshverdag hvor helsesekretærene jobber mer pasientnært.

Publisert 13.03.2025
Sist oppdatert 18.03.2025
En person som sitter ved et skrivebord med datamaskin og papirer
Lena har jobbet på kvinneklinikken i 14 år.

Om Lena

Navn: Lena Helen Kornsæther
 
Stilling: Autorisert helsesekretær
 
Bakgrunn: Jobbet som helsesekretær på Kvinneklinikken ved Ahus siden 2011

Kvinneklinikkens frontlinje

På kvinneklinikken er helsesekretærene de første du møter. De er klinikkens ansikt utad og sørger for at pasientene blir tatt imot på en trygg og god måte. Blant dem finner vi Lena, som har jobbet her siden 2011.
 
– Vi tar imot pasienter og pårørende som er i en sårbar situasjon. Da er det viktig at de føler seg sett og ivaretatt fra første øyeblikk. Jeg liker å gi god service og gjøre det lille ekstra for pasientene - det betyr mye for meg, sier Lena.
 

En variert arbeidshverdag

Kvinneklinikken på Ahus Nordbyhagen består av flere avdelinger, inkludert fødeavdelingen, barsel, gynekologisk avdeling og et eget mottak for akutte henvendelser (KK-mottaket). Helsesekretærene roterer mellom de ulike enhetene, men Lena jobber hovedsakelig på KK-mottaket, der kvinner med akutte gynekologiske eller obstetriske tilstander kommer inn.
 
– Når du jobber på forskjellige poster, blir du kjent med mange mennesker. Det gjør hverdagen sosial og lærerik. Ingen dager er like, og det skjer alltid noe nytt, sier hun.
 
På mottaket tar de imot kvinner som trenger øyeblikkelig hjelp, enten det gjelder akutte magesmerter, spontanaborter, endometriose med akutte smerter eller andre akutte helseproblemer.
En person og en person som ser på en datamaskin
Det er et tett og godt samarbeid i kvinneklinikken.

Jobber tett med pasientene

KK-mottaket åpnet i 2023 og er et fellesmottak for alle kvinner som trenger øyeblikkelig hjelp. Målet er å øke pasientsikkerheten og redde flere liv. Her var det særlig helsesekretærene som fikk nye oppgaver og en utvidet rolle.

- KK-mottaket skiller seg ut ved at vi helsesekretærer jobber mer pasientnært. Vi bistår i triagering av pasienter, altså vi  bidrar til å vurdere alvorlighetsgrad og prioritere behandling basert på pasientenes tilstand. I tillegg til at vi assisterer legen med for eksempel blodprøver.

Mottaket er døgnåpent og helsesekretærene jobber tredelt turnus. Oppgavene varierer etter hvilken vakt man har, men felles for alle vaktene er at helsesekretærene tar imot svært mange telefonhenvendelser fra både pasienter og helsepersonell.

Typiske arbeidsopphaver på de forskjellige vaktene:

 

Dagvakt

  • registrere pasienter ved ankomst og utskriving
  • ta imot og analysere prøver
  • legge inn resultater i journalsystemet
  • utføre NEWS og O-NEWS (vitalia)
  • ta blodprøver
  • sette opp timer, sende notater og epikriser

Mellomvakt

  • assistere gynekologer under undersøkelser
  • hente utstyr, klargjøre og rydde etter prosedyrer
  • trekke opp bedøvelse og bistå under undersøkelser
  • trygge pasienter som kan være i en sårbar situasjon"
 

Kveldsvakt

  • en blanding av dag- og mellomvaktoppgaver
  • samarbeid med sykepleiere for å fordele oppgaver effektivt

Trives i jobben

Det er lite gjennomtrekk blant de ansatte på kvinneklinikken, noe Lena mener skyldes det gode arbeidsmiljøet og den klare strukturen i hverdagen.
 
– Jeg har jobbet på Ahus i 14 år og føler meg hjemme her. Det er godt organisert, så man vet hva man skal gjøre, og det gjør at man kan fokusere fullt ut på pasientene. Jeg trives med kollegaene mine, faglige utfordringer og den utviklingen som skjer i yrket. Det er en jobb der du føler at du betyr noe, sier hun.
En person som bruker hansker
Lena assisterer legene med å trekke opp bedøvelse.

Råd til nye helsesekretærer

Til de som vurderer en karriere som helsesekretær, har Lena ett viktig råd:

– Vær åpen for nye muligheter. Det finnes mange retninger innen yrket, og det kan hende du trives med noe helt annet enn du først trodde. Jeg var ikke sikker på om jeg ville jobbe tett på pasienter, men nå kunne jeg ikke sett for meg noe annet.

Jobbe på Ahus

På Ahus åpner det seg en rekke muligheter for alle! Her kan du forske, pleie og behandle, legge til rette for kollegaer, yte diverse servicetjenester, rådgi, knytte kontakter og utvikle deg i trygge omgivelser.
Jobbe på Ahus
En gruppe mennesker i hvite sykehusklær