Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Min arbeidsdag på Ahus

Kreftsykepleier Laila på onkologisk poliklinikk

På onkologisk poliklinikk ved Ahus møter vi kreftsykepleier Laila-Marie Gladheim Sæter. Hun forteller om arbeidshverdagen på poliklinikken – en jobb som både utfordrer og gir mye tilbake.

Publisert 10.03.2025
Sist oppdatert 18.03.2025
En mann i hvit frakk
Laila har jobbet med kreftpasienter i snart ti år på ulike avdelinger ved Ahus.

Om Laila

Navn: Laila-Marie Gladheim Sæter
 
Stiling: Kreftsykepleier, verneombud (koordinerende vernombud for onkologisk seksjon)
 
Bakgrunn: Bachelor i sykepleie og videreutdanning i kreftsykepleie. Jobbet 9 år som kreftsykepleier. Har tidligere jobbet på øre-nese-hals sengepost og som forskningssykepleier på gastromedisin.

Kontraster i arbeidshverdagen

Laila følger pasienter gjennom ulike behandlingsforløp - noen får helbredende behandling, andre pallitativ, og for noen er kreft en kronisk sykdom. Jobben krever faglig dyktighet, men også evnen til å møte mennesker i en sårbar situasjon.

– Jobben er alt på én gang – spennende, morsom, fin, rørende og utfordrende. Vi kommer tett innpå pasientene og hører mange sterke historier, sier Laila.
 
Sykepleierne følger pasientene over tid og blir godt kjent med dem. Pasientene møter kjente ansikter og deler både oppturer og nedturer.
 
– Pasientene synes det er fint å komme hit, selv om grunnen er tung. Det handler om å gjøre dette til en plass der de føler seg trygge, til tross for situasjonen de er i.
En person som holder en hvit boks
Alle pasienter som får kreftbehandling på avdelingen får "Pasientens bok". Her finner de informasjon om hele behandlingsforløpet.

Bred kompetanse og tett samarbeid

Behandlingen varierer avhengig av diagnose, sykdomsutvikling og hva som passer best for hver enkelt pasient. Mange pasienter får cellegift, immunterapi, antistoffer, andre medisiner eller en kombinasjon. Behandlingen kan ta alt fra noen minutter til flere timer.

– Vi administrerer medisiner på forskjellige måter – intravenøst via PVK, VAP, CVK eller PICC-line, eller som subkutane sprøyter. Noen medisiner kan gi akutte reaksjoner, så vi må overvåke pasientene tett. Legene er alltid lett tilgjengelige via vakttelefonen dersom vi har spørsmål om kurer, bivirkninger eller transfusjonsreaksjoner, sier Laila.
 

Organisering av poliklinikken

Pasientbehandlingen er organisert i tre faggrupper:
 
- MMI: cancer mammae, malignt melanom og infeksjon.
- HU: hematologi og urologi.
- GLØ: gastro, lunge og øre-nese-hals.
 
Laila jobber for tiden på GLØ, men skal snart rullere til HU. Laila forteller at rulleringen har vært lærerik, spesielt når man er ny. Du blir kjent med ulike diagnoser og behandlingsforløp, og kan hjelpe hverandre på tvers av teamene.

Trygghet i teamet

Mange tenker at en kreftavdeling er et tungt sted å jobbe, men ifølge Laila er det som regel latter i gangene.

– Vi skaper en god atmosfære, både for pasientene og for hverandre. Selv i en alvorlig situasjon er det viktig å ha rom for lyse øyeblikk, sier hun.

Det gode arbeidsmiljøet spiller en stor rolle i hverdagen forteller Laila. Det er et høyt tempo, men kollegaene støtter hverandre både faglig og sosialt.

– Når man jobber på en avdeling som denne, betyr det mye å ha gode folk rundt seg. Vi har en lett tone og hjelper hverandre der det trengs, sier hun.
 
 

Min arbeidshverdag

08:00 - Forberedelser

Vakten starter med at sykepleierne får utdelt dagens pasientliste. Teamleder samler gruppen til morgenmøte for å gå gjennom dagens liste og vurdere om noen pasienter må omfordeles. Deretter leser sykepleierne seg opp på pasientene i DIPS, kontrollerer at alle kurer er bestilt, og gjør klart nødvendig utstyr som saltvannssett og premedikasjon.

08:45 – Første pasient hentes

Den første pasienten blir hentet fra venterommet. Noen pasienter er allerede klarert av lege dagen før, mens andre møter direkte hos sykepleier. I disse tilfellene må sykepleier kartlegge pasienten, blant annet ved å spørre om nye symptomer eller bivirkninger som smerter eller feber siden forrige behandling. Blodprøver kontrolleres før kuren kan gis, og ved behov tilkalles vaktlegen. I løpet av en dag har hver sykepleier ansvar for 4–6 planlagte pasienter.

11:00 - Statusmøte

Hvert team samles til 11-møte, hvor teamleder sjekker at alt går som planlagt og om noen trenger ekstra hjelp.

15:20 – "Det grønne korset"

Før vakten avsluttes, samles avdelingen til «det grønne korset». Her møtes alle på vaktrommet, og fagsykepleier går gjennom om det har vært avvik eller om det er noe positivt som bør løftes frem. Dette er et verktøy for å sikre pasientsikkerheten, skape åpenhet om avvik og bidra til læring i avdelingen.
 

En jobb som gir mening

Laila har jobbet som kreftsykepleier på Ahus i snart ti år, både på øre-nese-hals, forskningssykepleier på gastromedisin, men fant sin plass på poliklinikken.

– Det å jobbe i spesialisthelsetjenesten trekker meg. Ahus er et stort sykehus, og det er mange muligheter her.

– Det er en spesiell jobb, men den gir meg så mye tilbake. Å være en trygg person for pasientene, å vite at vi kan gjøre en vanskelig situasjon litt lettere – det betyr alt.
En lege og en pasient
CMS er et IT-program for medikamentell kreftbehandling.

Jobbe på Ahus

På Ahus åpner det seg en rekke muligheter for alle! Her kan du forske, pleie og behandle, legge til rette for kollegaer, yte diverse servicetjenester, rådgi, knytte kontakter og utvikle deg i trygge omgivelser.
Jobbe på Ahus
En gruppe mennesker i hvite sykehusklær